Süžee koosneb 5-st põhipunktist:

  1. Algus
  2. Tegevustiku areng
  3. Kulminatsioon
  4. Pingelangus
  5. Lõpplahendus

Süžee areng (eesti keeles)

Algus ehk sissejuhatus

Algus on tavaliselt kõige keerulisem punkt kirjutamises, kuid see ei tohiks saada komistuskiviks. Isegi, kui ei tea kuidas algust kirjutada, siis ürita ikkagi! Pane kõige olulisem kirja, milleks on tegevustiku toimumiskoht ja aeg, peategelase tutvustamine lugejale (kes ta on, milline ta on, mis seisus ta loo alguses on, jne.) ning too lugejani ka põhi probleem või konflikt, mille ümber hakkab järgnev tegevus toimuma.

Tegevustiku areng

Selles punktis tutvustatakse lugejale lähemalt süvenevat probleemi või konflikti; tulevad sisse kõrvaltegelased ning sündmused, mis juhivad jutustust haripunkti poole. Oluline on meeles hoida ka peategelase arengut ja muutumist – otsused, mida tegelane teeb, sündmused, mis teda mõjutavad ning viivad ta koos sündmustega jutustuse haripunkti.

NB! Soovituslik on panna eraldi kirja olukorrad/sündmused, mis on olulise tähtsusega ja mis peavad kindlasti aset leidma, et saavutada soovitud kulminatsiooni. Samamoodi ka olulised kõrvaltegelased – kes nad on, kust nad pärit on, kuidas nad on peategelasega seotud, jne. Mida detailsemalt need kirja paned, seda kergem on nende eripärasusi meeles hoida ning jutustuses kirjeldada.

Kulminatsioon

Kulminatsioon ehk tegevuse pinge haripunkt! Selleks võib olla mitmeid lahendusi ja oleneb suuresti sellest, kuidas oled senini tegevustikku üles ehitanud ja millised sündmused/otsused/valikud on viinud tegevustiku haripunkti.

Selleks võib olla probleemi või konflikti lahendamine, drastilise otsuse või valiku langetamine, mis muudab kogu teose kulgu või peategelase elumuutva avastuse tegemine. Variante on palju, mille vahel valida, kuid oluline on selle haripunkti väljatoomine. See peab lugejale mõjuma emotsionaalselt – üllatus, jahmatus, viha, rõõm, joovastus, jne.

NB! Enamikel kordadel esineb teoses üks kulminatsioon, kuid on teoseid, kus pinge ei tõuse pidevalt, vaid laineliselt. Sellistes teostes võib ette tulla rohkem kui üks haripunkt.

Pingelangus

Lõpp on siinkohal juba käega katsutav! Pingelangusest hakkab välja kujunema lõpplahendus. Lugeja saab teada kuidas kulminatsioonis toimunud sündmused/otsused/valikud hakkavad lõpplahendust mõjutama ning vormima.

NB! Samuti, kui on jäänud õhku rippuma küsimusi, millele lugeja pole vastust saanud, siis see on koht, kus saab nendele küsimustele vastuseid anda.

Lõpplahendus

Lõppu saab kirjutada mitmel erineval viisil, kuid kuidas sa seda teha tahad, peab olema paigas enne haripunkti jõudmist. Seda seetõttu, et just kulminatsioonist kujuneb välja teose lõpp – avastused/ otsused/ valikud/ võidud/ kaotused jms. – kõik need otsustavad momendid on seotud teose lõpetamisega. Ehk siis mida varem hakkad mõtlema, kuidas sa soovid teost lõpetada, seda kergem on saavutada õige haripunkt ja sealt ka soovitud lõpptulemus.

NB! Lõpptulem võib anda lugejale kõik vastused ning lõpetada loo kindla punktiga, kuid see ei ole ainus variant.

Jutustust võib lõpetada ka nii, et sa annad lugejale küll vastused, mis olid seotud põhisündmusega, kuid jätad peategelase või peategelaste tee avatuks, nagu muinasjuttudes ’Ja nad elasid õnnelikult elulõpuni’. See annab lugejale võimaluse mõtiskleda ja arutleda võimalike teede ja seikluste üle, mis võivad tegelasi oodata peale seda loetud seiklust. Samuti jätab see sulle, kui kirjanikule võimaluse kirjutada teosele jätk või kasutada teoses olnud tegelasi mõne uue seikluse juures.

Kolmas variant on kirjutada lõpp teadlikult poolikult, andes ka lugejale selgelt mõista, et sellele teosele on oodata järge. Siinkohal peab kindlasti meeles pidama, et lõpp peab panema lugejat soovima järge lugeda.  

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s