Inimesed armastavad väljakutseid. 30 päeva kõhulihaseid, 30 päeva suhkruvabalt, 30 päeva vegan ja nii lõpmatuseni. 30- päevased väljakutsed annavad korraks võimaluse proovida asju, millest oleme küll mõelnud, aga millega alustamine on alati tundunud suure ettevõtmisena. Aga kas sina oleksid valmis vastu võtma 30 päevast väljakutset kirjutada iga päev?

1.novembril algab juba 20 aastat kestnud rahvusvaheline romaanikirjutamiskuu (NaNoWriMo- National Novel Writing Month), kus osalejatele on esitatud väljakutse kirjutada ühe kuu jooksul romaan. 30 päeva, 50 000 sõna ehk 1667 sõna päevas. 1667 sõna  ehk umbes 4-5 A4 võib tunduda algajale päris hirmuäratav. Ja ongi! Aga natuke põnev ka.

NaNoWriMo ei ole romaanivõistlus. Puuduvad nii žürii kui ka auhinnad. Võitja on osaleja, kes suudab 30 päeva jooksul kirjutada 50 000 sõna ja on seeläbi astunud esimese sammu oma romaani avaldamisel.

NaNo-2018-Writer-Twitter-Header

Kui sa oled kunagi mõelnud, et tahaks kirjutada raamatut või oled üritanud alustada, aga kuskil keskpaigast on  kirjutamishoog raugenud, siis NaNoWriMo võib olla just nimelt sinu jaoks. Igasuguse romaani kirjutamisel on väga oluline järjepidavus. Kuu ajaga tekib harjumus iga päev kirjutada ning peale novembrit on see juba palju lihtsam. Kirjutamiskuul osalejad uuendavad iga päev oma kirjutatud sõnade arvu kodulehel. Seal on  graafikuna näha, kuidas kirjutatud sõnade arv järjest kasvab ning eesmärk läheb.

NaNoWriMo on võimalus viimaks kirja panna see lugu, mis on sul kuklas kuid, võib-olla ka aastaid kummitanud. Idee võib olla ju vägev, kuid kirjanik ei ole see, kes unistab kirjutamisest. Kirjanik on see, kes kirjutab.

Eestis osaleb rahvusvahelisel romaanikirjutamiskuul igal aastal paarkümmend inimest. NaNoWriMo Eestis on aktiivseim ennekõike Tartus. Toimuvad regulaarsed kokkusaamised, kus nii kirjutatakse kui ka arutatakse kirjandust, tutvutakse ning inspireeritakse üksteist. Novembrikuu jooksul on mitmeid kooskirjutamisi nii päriselus kui ka online’is, mis on tasuta ning täiesti vabatahtlikud. Meie NaNoWriMo kogukond pakub korralikku küünarnukitunnet. Kogemusi jagavad nii esmaalustajad kui ka juba kogenud kirjutajad.

nanowrimo-508x300.jpg

Valmis saanud romaanide tulevik on kirjaniku enda teha. Eestis ja mujal maailmas on mitmed kirjutamiskuu jooksul valminud romaanid jõudnud ka poelettidele. Siin on mõned näited:

Eesti kirjanikest:

Muidugi ei tasu loota, et kohe peale novembrit on romaan valmis. NaNoWriMo on ennekõike võimalus kirjutada oma romaani mustand. Peab veel palju toimetamisega vaeva nägema, et sellest sünniks üks korralik raamat, mis ka lugejale on sobilik anda. Kuid iga raamat, mis on meieni jõudnud, on kirjanik üksi mitu korda läbi töötanud ja mitu korda veel koos ametliku toimetajaga.

NaNoWriMo ametlik koduleht asub https://nanowrimo.org , kus on võimalik teha endale kasutaja, et hoida tulevasel romaanil pulssi peal ning suhelda oma piirkonnas ja üle maailma osalejatega. Lisainfot on võimalik küsida ka eestikeelsest Facebooki grupist NaNo Eesti.

Võta väljakutse vastu. Lase romaan endast välja.


Tuuli TolmovPostituse autoriks on Tuuli Tolmov – NaNoWriMo Lõuna-Eesti piirkonnaesindaja ja kaheksakordne osaleja. Tuuli romaan „Aristarkhovi meetod”  võitis kirjastuse Tänapäev 2016. aasta romaanivõistlusel  III koha.

Novembrikuu jooksul korraldab Tuuli mitmeid Nanowrimo’ga seotuid üritusi. Täpsem ürituste kava ja info on leitav Nano Eesti Facebooki grupist.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s